Historia

Littoisten Työväenyhdistyksen ensimmäinen huvitilaisuuksien pitopaikka oli verkatehtaan lukusali. Kun patruuna Schnitt irtisanoi sopimuksen, alettiin puuhata työväentalon rakentamista. Littoisten Työväentalon rakentaminen aloitettiin vuonna 1906 ja se vihittiin käyttöön 1909. Talo rakennettiin monessa eri vaiheessa. Ensin valmistui keittiö ja eteinen. Vuosien saatossa rakennettiin sali, takkahuoneet ja talonmiehen asunto.Vimeisenä vuonna 1939 valmistui kahvilasiipi. Littoisten Työväenyhdistys teki Littoisten Työväen Urheilijoiden kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen vuonna 1962. Sopimuksella talon hoito, käyttö ja jälleenvuokraus siirtyivät LTU:lle. Taloa onkin korjattu tämän lähes 50 vuoden aikana huomattavassa määrin moneen kertaan. Kunnostustalkoisiin ovat osallistuneet yhdistyksen ja seuran jäsenet ja työ on tehty noin 80% talkootyönä.

Nykyään työväentalo on suosittu häiden, syntymäpäivien ja huutokauppojen pitopaikka. Juhlasalissa on 150 istumapaikkaa. Myös jokavuotiset Littoisten markkinat järjestetään talon pihapiirissä.

Kuva: ©Sini Hallisto / Venhgraphics

Read More

Littoisten kirkko

Littoisten kirkko sijaitsee historiallisessa miljöössä vanhan verkatehtaan vieressä Tammikallion mäellä. Jumalanpalveluksia Littoisten kirkossa pidetään erityisinä kirkkopyhinä. Kirkko sopii hyvin kaste- ja vihkikirkoksi.

Patruuna Schnitt halusi sivistää työväkeään ja rakensi sille oman lukusalin 1890. Hellahuoneet olivat lukemiseen liian pieniä, eikä työläisillä ollut varaa ostaa lehtiä tai kirjoja. 1910 lukusali muutettiin kirkoksi.

Littoisten kirkossa on kaksi erikoisuutta: se on tiettävästi ainoa kirkko Suomessa, jossa ei ole ristiä. Ja ainoa kirkko, jossa on toimivat poljettavat urut. Kun kirkkoa peruskorjattiin vuosina 2005 – 2007 urut muutettiin myös sähköllä toimiviksi. Urut toimivat kuitenkin edelleen polkien, ja esimerkiksi koululaisjumalanpalveluksissa lapset pääsevät kokeilemaan taitojaan. Nykyään kirkko on pelkästään Liedon seurakunnan käytössä. Se suosittu kaste- , vihki- ja koululaiskirkko. Lisäksi siellä järjestetään paljon musiikkitilaisuuksia.

 

Kuva: ©Sini Hallisto / Venhographics

Read More